ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26/06/2019

Απαντούμε στις θέσεις των Τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας και του ΚΕΒΕ σε σχέση με την επικείμενη τροποποίηση του Νόμου για τις εκποιήσεις.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η επιμονή και η προσπάθεια όλων των πιο πάνω να διαστρεβλώσουν τα πράγματα και να παρουσιάσουν μια παραπλανητική εικόνα σπέρνοντας τον φόβο για ενδεχόμενους κινδύνους στην οικονομία του τόπου !!!

Εύλογα διερωτάται κάποιος λογικός άνθρωπος αν είναι «αφαίρεση όπλων», το να υπάρχει δικαστικός έλεγχος των τραπεζών, σχετικά με τη συμμόρφωση τους με τις Οδηγίες της Εποπτικής τους Αρχής, για να προβαίνουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, πριν προχωρήσουν σε εκποίηση.

Η εκποίηση περιουσίας κύριοι, είναι το τελευταίο όπλο που ο ίδιος ο Νόμος έδωσε στις τράπεζες για να χρησιμοποιήσουν και όχι το πρώτο όπως αυθαίρετα κάνουν, χωρίς να ελέγχονται από κανένα.

Ούτε ξεδόντιασμα του Νόμου επιχειρείται, ούτε αφαίρεση εργαλείων, ούτε προστασία και επιβράβευση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Εκείνο που επιδιώκεται με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων όλων των πλευρών, αφού το υφιστάμενο νομικό καθεστώς περιείχε πρόνοιες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με πάγιες νομολογιακές αρχές του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άφηνε εντελώς απροστάτευτους τους δανειολήπτες.

Με το υφιστάμενο καθεστώς, παραγνωρίζονται πλήρως οι εκκρεμούσες δικαστικές διαδικασίες, (παραβίαση του δικαιώματος αποτελεσματικής πρόσβασης στο Δικαστήριο), αφού μέχρι το ζήτημα να αποφασιστεί τελεσίδικα , κάποιος μπορεί να χάσει το σπίτι του, την περιουσία του, να καταστραφεί η επιχείρηση του κτλ.

Η αδικία ήταν υπερβολική τόσο από ουσιαστικής πλευράς αλλά και από διαδικαστικής πλευράς.

Αυτό είναι πραγματικά έκδηλο από μια απλή ανάγνωση του υφιστάμενου Νόμου. Δεν χρειάζεται καν εξειδικευμένες νομικές γνώσεις να το αντιληφθεί κάποιος.

Ξεκαθαρίζουμε:

  1. Δεν επιδιώκεται μπλοκάρισμα εκποιήσεων.
  1. Δεν επιδιώκεται καθυστέρηση στη διαδικασία των εκποιήσεων.
  1. Επιδιώκεται απλά και μόνο η καθιέρωση δικαστικού ελέγχου εάν η τράπεζα πριν προχωρήσει στη λήψη αυτού του ύστατου μέτρου εφάρμοσε τις Οδηγίες της Εποπτικής της Αρχής στο θέμα της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
  1. Επιδιώκεται επίσης η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δικαστική διαδικασία με την τράπεζα, ώστε αυτή η διαδικασία να μην καταστεί άνευ αντικειμένου.

Εξηγήστε μας συγκεκριμένα κύριοι τον λόγο της διαφωνίας σας. Επιδιώκετε κύριοι, να γίνονται μόνο εκποιήσεις χωρίς αναδιαρθρώσεις ;;

Λυπούμαστε, αλλά με αυτά που λέτε θα καταστρέψετε (και πάλι) την οικονομία του τόπου και τις τράπεζες.

Κώστας Μελάς

Πρόεδρος ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑΤ

Post navigation