ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
(ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.)
—————————————–
5η Δεκεμβρίου 2017
ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
Α. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
1. Τα ΜΕΔ έχουν δημιουργηθεί από τον ανεύθυνο δανεισμό που παρατηρήθηκε κυρίως την περίοδο 2004-2008 που χαρακτηρίστηκε από τραπεζίτες «τα χρυσά χρόνια του τραπεζικού μας συστήματος». Θα ταίριαζε ίσως καλύτερα να ονομαστούν τα χρόνια της «ευδαιμονικής αλαζονείας», γιατί τότε οι Τράπεζες έκτιζαν παλάτια στην άμμο.
2. Την περίοδο 2008-2013 ΟΛΕΣ οι Τράπεζες χρέωναν αντισυμβατικά και παράνομα όλους τους δανειακούς λογαριασμούς με υπερβολικά επιτόκια, ξεγελώντας τους Δανειολήπτες, που δεν μπορούσαν να αντιδράσουν τότε γιατί δεν γνώριζαν ή δεν καταλάβαιναν το τι γινόταν.
Έτσι οι λογαριασμοί μεγάλωναν, επιβαρύνοντας ήδη το πρόβλημα, που ήταν ήδη υπαρκτό. Κατά την ίδια περίοδο εντοπίζεται το μεγάλο κόλπο των Τραπεζών με τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, που συνέτεινε και αυτό στην δημιουργία του υπερβολικά ψηλού ιδιωτικού δανεισμού.
ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
3. Λογικά διερωτάται κάποιος, αν υπήρχε τότε Κεντρική Τράπεζα στην Κύπρο, αν εντόπισε αυτά που γινόντουσαν (που έπρεπε καθηκόντως να το κάνει) και τι διορθωτικά μέτρα έλαβε .
Σας διαβεβαιώ ότι τίποτα απολύτως δεν έγινε, εκτός από υποτυπώδεις προειδοποιήσεις που γινόντουσαν σποραδικά.
4. Οι Τράπεζες συνέχισαν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο αγνοώντας τους πάντες και τα πάντα. Είχαν βλέπετε γερές πλάτες και έλεγχαν όλο το σύστημα. Έτσι οι επιτήδειοι κερδοσκοπούσαν συστηματικά και ασύστολα εις βάρος των απλών αθώων πολιτών, που έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν παρ’ όλες τις κοπιαστικές τους προσπάθειες. Αλήθεια πόση ασυδοσία. Το να εγκληματείς εις βάρος αυτών που σε εμπιστεύονται είναι ιδιώνυμο έγκλημα που συνήθως επισύρει μεγαλύτερες ποινές. Ούτε αυτό φοβόντουσαν οι επιτήδειοι αφού ήταν σίγουροι ότι όλο το σύστημα συμμετείχε στο μοίρασμα και συνεπώς κανείς δεν μπορούσε να τους αγγίξει.
Έτσι φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν αθώοι απλοί πολίτες / Δανειολήπτες και δυστυχώς θα συνεχίσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να πληρώνουν. Οι επιτήδειοι συνεχίζουν να ζουν ευδαιμονικά χωρίς να νοιάζονται και χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες των εγκλημάτων τους, εκτός από λίγες προς το παρόν περιπτώσεις που δικάζονται.
5. Τα αρμόδια όμως όργανα της Ε.Ε που παρακολουθούσαν τι γινόταν, μας προειδοποιούσαν συνεχώς για τις συνέπειες και πρόβλεψαν το τι θα ακολουθούσε με μαθηματική ακρίβεια. Πράγματι έτσι και έγινε, αφού εκείνοι που έπρεπε να πάρουν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα κωλυσιεργούσαν υποτιμώντας το ζήτημα και όπως φάνηκε ήθελαν να το αποφύγουν για να μην έχουν πολιτικό κόστος. Ακολούθησε το κούρεμα που κρίθηκε αναγκαίο για την διάσωση του τραπεζικού συστήματος αλλά και της οικονομίας μας γενικότερα.
Τελευταία γι αυτό το θέμα λέγονται πολλά που δεν ευσταθούν και όμως υποστηρίζονται ευθαρσώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας σίγουρα.
Σας διαβεβαιώ ότι τότε επικρατούσε χάος. Αρκετά έγιναν γνωστά, όμως υπάρχουν και πολλά που δεν τα γνωρίζουν οι πολίτες. Δεν είναι του παρόντος να πω περισσότερα, ούτε για το θέμα του κουρέματος, ούτε για τη σύγχυση και το χάος, γιατί ξεφεύγω από τα όρια του θέματος της εισήγησης αυτής. Όμως σύντομα πιστεύω θα πρέπει να λεχθούν κι αυτά γιατί πρέπει ο κόσμος να μάθει τι ακριβώς έγινε. Πηγές μου είναι η προσωπική άμεση ανάμιξη και πληροφόρηση που είχα, καθώς επίσης και αδιαμφισβήτητη μαρτυρία από έγγραφα, επιστολές, εκθέσεις διαφόρων οίκων και επιτροπών.
Σημειώστε ότι ΜΕΔ υπήρχαν από το 2009, 2010 όμως οι Τράπεζες τεχνηέντως τα απέκρυβαν (Δέστε πρόσφατη καταδίκη της Τράπεζας Κύπρου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).
Β. ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
1. Ένα από τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν την Τρόικα ήταν το πώς θα αντιμετωπισθεί το θέμα των ΜΕΔ. Έτσι προχώρησαν και επέβαλαν την θεσμοθέτηση κανόνων στη βάση των οποίων θα αντιμετωπίζετο το ζήτημα, με δεδομένη την πρόβλεψη ότι εισοδηματική ικανότητα των δανειοληπτών θα επηρεάζετο σε μεγάλο βαθμό λόγω της κρίσης.
Τον Ιούνιο 2013, η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε τις απόψεις μας για τον Κώδικα Συμπεριφοράς. Ανταποκριθήκαμε αμέσως. Δεν γνωρίζω αν τα Α.Π.Ι έδωσαν τις θέσεις τους τόσο γρήγορα όσο εμείς. Ο Κώδικας θα εκδιδόταν τέλος Ιουλίου όμως τελικά εκδόθηκε και τέθηκε σε ισχύ στις 15/9/2013 με άμεση υποχρεωτική εφαρμογή. Τα Α.Π.Ι ζήτησαν και πήραν παράταση μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2013. Στο διάστημα αυτό κυνηγούσαν και πίεζαν τους Δανειολήπτες με χίλιους δυο τρόπους. (Απειλές, ψευδείς δηλώσεις, εκβιασμούς και πολλά άλλα)
Από τότε, συνέχεια καταγγέλλαμε ότι δεν εφαρμόζεται η Οδηγία και ο Κώδικας και ότι τα Α.Π.Ι κάνουν το καθ’ ένα του κεφαλιού του
2. Η Κεντρική, παρόλο που έβλεπε ή όφειλε να βλέπει την κατρακύλα και το ότι ΔΕΝ εφαρμόζεται ο Κώδικας, δεν έκανε κάτι ουσιαστικό για να προωθηθεί το θέμα. Αντίθετα με δηλώσεις της Διοικητού της, ανακοίνωσε ότι μέχρι να περάσουν τα stress test τα Α.Π.Ι, δεν θα γίνουν αναδιαρθρώσεις. Κανείς όμως δεν νοιάστηκε για το κόστος της καθυστέρησης, που τα Α.Π.Ι το φόρτωσαν στους δανειολήπτες (τόκοι υπερημερίας κλπ).
Φθάσαμε έτσι μέχρι το τέλος του 2014 αρχές του 2015 για να αντιληφθούν εκείνοι που έπρεπε από την αρχή να το κάνουν, ότι ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ (Μ.Ε.Δ) δημιουργούσαν τεράστιο και επικίνδυνο πρόβλημα για την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου και του Συνεργατισμού, αλλά και της οικονομίας της Κύπρου γενικά.
3. Τον Ιούνιο του 2015 αναθεωρήθηκε ο Κώδικας για να διευκολύνει τις αναδιαρθρώσεις. Η κύρια θέση που προβάλαμε γραπτώς στην Κεντρική ήταν ότι εκείνο που χρειάζεται αλλαγή δεν είναι η Οδηγία και ο Κώδικας, αλλά η νοοτροπία των Τραπεζών που δεν τον εφαρμόζουν.
Η Κεντρική δυστυχώς συνέχισε την απάθεια και την χαλαρότητα. Τα Α.Π.Ι διαβεβαίωναν ότι άρχισαν να δουλεύουν για τις αναδιαρθρώσεις, αφού ολοκλήρωσαν τις σχετικές δομές και εκπαιδεύτηκε το προσωπικό τους. Το κόστος όμως συνέχιζε να βαρύνει τους Δανειολήπτες, που η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρευε συνεχώς.
Οι πιέσεις από τους Δανειολήπτες και γενικά από όλους τους πολίτες αλλά και οι πιέσεις των οργανωμένων συνόλων, οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων ακόμη και του Προέδρου, έγιναν ασφυκτικές, οπότε τέλος του 2015 άρχισαν πολύ αργά οι μηχανές να παίρνουν μπρος. Επιτέλους φως !!!
Τονίζουμε την παραδοχή εκπροσώπων της Κεντρικής ότι το 80% των Δανειοληπτών επηρεάστηκαν οικονομικά από την κρίση και την δήλωση ότι χρειάζονται 3-5 χρόνια για να ισορροπηθούν τα Μ.Ε.Δ, -αφού τόσο υπολόγισαν ότι χρειάζεται για να επανακάμψει η οικονομία και να βελτιωθεί η εισοδηματική ικανότητα των Δανειοληπτών-, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Αυτά υπόψη κάποιων ανωτάτων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, σχετικά με τις δηλώσεις τους για την πιστοληπτική συμπεριφορά των Κυπρίων που όπως είπαν «Έμαθαν να δανείζονται και να μην πληρώνουν». Εμείς τους απαντούμε ότι το κράτος και οι Τράπεζες κατάντησαν με την εγκληματική τους συμπεριφορά τους Κύπριους να μην μπορούν να πληρώνουν.
4. Μέχρι το 2016 οι μηχανές δούλευαν ικανοποιητικά αλλά από τις αρχές του 2017 σχεδόν σταμάτησαν.
5. Στις 20/07/2017 η ΕΚΤ έκδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την διαχείριση των ΜΕΔ που προβλέπουν ορισμένα εργαλεία που οι Τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιούν. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η διαγραφή ΜΕΔ, η ανταλλαγή χρεών με ακίνητα ή άλλη περιουσία του Δανειολήπτη και η πώληση Δανείων.
Η ΕΚΤ προχωρώντας ένα βήμα μπροστά αναφέρει ότι οι Τράπεζες πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους ότι οι Δανειολήπτες προστατεύονται από τον Νόμο και τα Δικαστήρια καθώς και το κόστος της δικαστικής διαδικασίας, την καθυστέρηση που προκαλείται κλπ.
Δεδομένων των προσφάτων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες σε συμφωνίες δανείων, η επιμονή των Τραπεζών στην χρήση και εφαρμογή τέτοιων ρητρών, το μόνο που επιτυγχάνει, όπως εύστοχα παρατηρεί η Ε.Κ.Τ, είναι να καθυστερείται η είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να διογκώνεται ο αριθμός τους και να επιβαρύνονται τα Δικαστήρια με τεράστιο όγκο υποθέσεων Τραπεζών.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η επιβολή μέτρων εναντίον των Τραπεζών από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές ως μέτρο αντιμετώπισης της μη εφαρμογής των πιο πάνω οδηγιών, δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κακής τραπεζικής νοοτροπίας που παρατηρείται στην Κύπρο. Σε όλες τις συμφωνίες δανείων, υπάρχει εξυπακουόμενος όρος ότι οι Τράπεζες θα εφαρμόζουν τις οδηγίες των εποπτικών αρχών, ενεργώντας με καλή πίστη και μέσα στα πλαίσια των αποδεκτών τραπεζικών πρακτικών. Σε αυτή την βάση, η μη εφαρμογή των πιο πάνω οδηγιών, μπορεί να θεωρηθεί παράβαση σύμβασης και οι δανειολήπτες θα έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Δικαστήριο με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Πέραν τούτου η παραβίαση των πιο πάνω οδηγιών αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα με αρκετά ψηλές ποινές.
Επομένως, οι Τράπεζες δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν αψήφιστα τις εν λόγω οδηγίες και τις καλούμε να προβούν άμεσα στα δέοντα μέτρα εφαρμογής τους. Αυτό που χρειάζεται είναι η ύπαρξη καλοπιστίας, εντιμότητας και ρεαλισμού. Επιβάλλεται πλέον η αποβολή της τραπεζικής νοοτροπίας που μας οδήγησε στην οικονομική κρίση και την καταστροφή της Κυπριακής Οικονομίας.
Γ. ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
1. Το κυριότερο πρόβλημα στην διαχείριση των Αναδιαρθρώσεων είναι η νοοτροπία των τραπεζών, που δυστυχώς συνεχίζει να είναι η ίδια μ’ αυτήν που επεδείκνυαν στα «χρυσά τους χρόνια» 2004-2008. Αυτή η αλαζονική και ετσιθελική νοοτροπία μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού. Ζήσαμε και ζούμε ακόμη μια τραγωδία που όπως χαρακτηρίστηκε είναι όμοια με εκείνη του 74. Τώρα απειλούμαστε με παλινδρόμηση αν δεν ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα για να υποχρεωθούν οι Τράπεζες να κάνουν σωστές βιώσιμες και μακροχρόνιες αναδιαρθρώσεις.
2. Δυστυχώς η ΚΤΚ αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό χαλαρά και επιφανειακά, αφού το μόνο που κάνει είναι «να θέτει στόχους» «να εξετάζει νέες πολιτικές» και να δικαιολογεί (αν είναι δυνατόν) τις Τράπεζες που πλέον χωρίς να πιέζονται, ενδιαφέρονται μόνο για τις γνωστές λογιστικές αλχημείες των ισολογισμών τους. Η οδηγία και ο κώδικας της Κεντρικής αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που εάν γίνει σωστή χρήση τους, θα δώσουν σημαντικά αποτελέσματα για την αναδιάρθρωση των Δανείων. Σημαντικό εργαλείο αποτελούν επίσης οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 20/03/2017. Η ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου είναι τεράστια. Άφηνε τις τράπεζες να φουσκώνουν τα δάνεια με υπερχρεώσεις διαφόρων τύπων και μορφών, που άφηναν για πολλά χρόνια ανείσπρακτα κυρίως, γιατί στόχευαν στις υποθήκες, τους εγγυητές, τα ομόλογα κυμαινόμενης επιβάρυνσης και άλλες εξασφαλίσεις.
Αυτά περίπου γίνονται από χρόνια τώρα και αυτός είναι ο λόγος που δεν προχωρά σωστά η αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού θέματος των αναδιαρθρώσεων. Πρέπει να γίνει απομείωση των δανείων για να καταστούν αυτά βιώσιμα. Αυτό συμφέρει και τις τράπεζες. Εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με άμεσες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, αυτό θα διογκωθεί και θα συμπαρασύρει και πάλι το τραπεζικό σύστημα σε περιπέτειες.
Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα.
3. Επισημαίνω ορισμένες πρόνοιες της Οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας για να αντιληφθείτε γιατί αποτελεί πολύτιμο εργαλείο:
α. Η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των Δανειοληπτών πρέπει να λαμβάνει υπόψη της επικρατούσες οικονομικές κοινωνικές και νομικές περιστάσεις.
β. Η αναδιάρθρωση δεν πρέπει να οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση (undue hardship), αλλά να εντοπίζεται η χρυσή τομή, που πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό των φυσικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αναγκών των δανειοληπτών σε δυσχερή κατάσταση.
γ. Τα ΑΠΙ πρέπει να σέβονται τα νόμιμα δικαιώματα του ατόμου.
δ. Η αξιολόγηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη των ατόμων να διατηρήσουν ενεργή τη συμμετοχή τους στη κοινωνία.
ε. Η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ατομική κατάσταση του δανειολήπτη περιλαμβανομένης της σύνθεσης του νοικοκυριού (π.χ τον αριθμό των ενηλίκων, τον αριθμό των εξαρτωμένων ατόμων), την ουσιαστική ανάγκη για το αυτοκίνητο, τα μεταβλητά έξοδα που αντιμετωπίζουν (π.χ. πληρωμές για την φροντίδα των παιδιών, εκπαίδευση παιδιών), και οποιεσδήποτε ειδικές ανάγκες (π.χ ιατρικές ανάγκες, σωματικές αναπηρίες), καθώς και οποιεσδήποτε ειδικές δαπάνες για την ατομική περίπτωση.
Σχετικά με τον Κώδικα Συμπεριφοράς είναι σημαντικό να λεχθεί ότι παρέχει στα ΑΠΙ κατεύθυνση ώστε να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη και εφαρμογή βιώσιμων μέτρων αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη.
Ο βασικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση των χορηγήσεων από τους δανειολήπτες, η δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών, η ελαχιστοποίηση των εκποιήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινωνικός στόχος παραμονής των δανειοληπτών στην κατοικία τους ΚΑΙ η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους που συνεπάγεται, στήριξη της κυπριακής οικονομίας στην ολότητα της.
5. Τελικοί σκοποί του Κώδικα είναι:
α. Ένα υγιές χαρτοφυλάκιο για το ΑΠΙ.
β. Να διασφαλιστεί ότι τα ΑΠΙ παρέχουν επαρκή και πλήρη επεξήγηση στους Δανειολήπτες σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους όσο αφορά τις καθυστερήσεις και την αναδιάρθρωση.
γ. Να καταστούν εξυπηρετούμενες οι χορηγήσεις από τους δανειολήπτες με την επίτευξη βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης.
δ. Να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις των Δανειοληπτών και η οικονομία.
ε. Να διατηρηθεί η περιουσία των Δανειοληπτών
στ. Να ελαχιστοποιηθούν οι κατασχέσεις και οι εκποιήσεις.
6. Τα ΑΠΙ πρέπει να:
α. Να διευκολύνουν τη διαδικασία επίλυσης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες στην εκπλήρωση των συμβατικών τους οικονομικών υποχρεώσεων μέσω της εφαρμογής ικανοποιητικών και βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης, όπου αυτό είναι δυνατό.
β. Να συμπεριφέρονται με επαγγελματικό δίκαιο, διαφανή και συνετό τρόπο προς τους δανειολήπτες.
γ. Να παρέχουν πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες στο δανειολήπτη όσο αφορά την περίπτωση του όσο και τις γενικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το ΑΠΙ.
δ. Να αποφεύγουν την υπερβολική πίεση και να ενεργούν αντικειμενικά προς το καλύτερο συμφέρον του δανειολήπτη.
ε. Να βεβαιώνονται ότι ο δανειολήπτης κατανοεί και αποδέχεται όλους τους προτεινόμενους όρους και προϋποθέσεις.
ζ. Να σέβονται το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής του δανειολήπτη.
η. Να προσπαθούν για την ανάπτυξη των βιώσιμων λύσεων για τη διαχείριση των καθυστερήσεων.
7. Όπως εύκολα διαπιστώνεται η Οδηγία και ο Κώδικας σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 20/07/2017 δίδουν σχεδιασμούς και εργαλεία για τις Τράπεζες για επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ. Εκείνο που απομένει είναι η εποπτεία που δυστυχώς ουσιαστικά εξακολουθεί να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Με δεδομένο ότι η εφαρμογή των προνοιών της Οδηγίας και του Κώδικα και των κατευθυντήριων Γραμμών (Guidance) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι υποχρεωτική για τις Τράπεζες, ανακύπτει τεράστια ευθύνη της Κεντρικής σε σχέση με προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο που οφείλει να ασκεί, αφού οι τράπεζες παραγνωρίζουν τις πιο πάνω πρόνοιες χωρίς κανένα κόστος, που αν υπήρχε η συμπεριφορά τους θα ήταν διαφορετική. Με την χρήση των εργαλείων που προσφέρονται από τις πιο πάνω πρόνοιες θα μειωθούν άμεσα και δραστικά όλα τα ΜΕΔ και δεν θα υπάρχει λόγος να γίνονται εκποιήσεις η να πωλούνται δάνεια.
Αν δεν γίνουν αυτά θα παραμείνουμε στάσιμοι στις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης και η Κυπριακή οικονομία θα είναι «ευάλωτη σε κραδασμούς».
ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΠΡΟΔΑΤ