Ανακοίνωση 10 Δεκεμβρίου 2012

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών ανακοινώνει τα εξής:

  1. Εκφράζει ανακούφιση για την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα, κυρίως γιατί ανατρέπει σιγά -σιγά το κλίμα αβεβαιότητας και πανικού που επικρατούσε μήνες τώρα για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα που επηρέαζε αρνητικά την οικονομία και ήταν μία από τις κυριότερες αιτίες για τα αποτελέσματα που παρουσίασαν πρόσφατα οι δύο μεγάλες τράπεζες.

  1. Διαβεβαιώνει τους δανειολήπτες ότι ουσιαστικά δεν θα αλλάξει η σχέση τους με τις τράπεζες, όπως διαδίδεται και φημολογείται. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν. Για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις ο Σύνδεσμος είναι στην διάθεση των μελών του.

    Επίσης καλεί το κοινό να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του σε όλες τις εναντίον του διαδικασίες από τις τράπεζες.

    Τέλος καλεί όσους έλαβαν δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα, να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους ζητώντας τις συμβουλές ειδικών, προτού συμφωνήσουν οτιδήποτε με τις τράπεζες. Αναφέρουμε ότι δεν επρόκειτο για απλή χρηματοδότηση αλλά για πώληση επενδυτικών προϊόντων, που προϋπόθετε επεξήγηση από ειδικούς που διέθεταν πιστοποιητικά επαγγελματικής επάρκειας. Τέτοιοι σίγουρα δεν ήταν οι υπάλληλοι των τραπεζών, που συμβούλευαν τους δανειολήπτες να πάρουν δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα. Η παρατηρούμενη προσπάθεια των τραπεζών να απαλλαγούν από τέτοιου είδους συμφωνίες θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την σθεναρή στάση των «θυμάτων» τους. Προβλέπεται ότι θα αποκαλυφθεί άλλο μεγάλο σκάνδαλο των τραπεζών.

  1. Χαιρετίζει την διεξαγωγή έρευνας από την βουλή για τα σκάνδαλα, τις ατασθαλίες και διαπλοκές των διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών και επικροτεί την αποφασιστικότητα του Γενικού Εισαγγελέα για τιμωρία όσων ευθύνονται.

    Κακίζει τέλος τις θέσεις που εκφράζονται για δήθεν υπόσκαψη των τραπεζών, λόγω των διαστάσεων και της δημοσιότητας που λαμβάνει το θέμα των διαφόρων τραπεζικών σκανδάλων, ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ότι η υπόσκαψη έχει συντελεσθεί, με τα όσα έκαναν τα διοικητικά συμβούλια και οι ανώτατοι αξιωματούχοι των τραπεζών για τόσα χρόνια.

    Εκείνο που θα ανεβάσει την υπόληψη των τραπεζών είναι η τιμωρία και αντικατάσταση όσων ευθύνονται και οι διορθωτικές ενέργειες για αποτροπή τέτοιων συμπεριφορών στο μέλλον, ΟΧΙ η αποσιώπηση των σκανδάλων (που αρκετοί τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό τα γνώριζαν). ΜΟΝΟ έτσι η εικόνα του τραπεζικού μας συστήματος στο εξωτερικό και εσωτερικό θα διορθωθεί.

  1. Καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετικά μέτρα για ανακούφιση συγκεκριμένων κατηγοριών δανειοληπτών σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων τους όπως έγινε στις άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πολύτεκνοι, άτομα με σοβαρές ασθένειες ή αναπηρίες κλπ.).

  1. Καλεί για μια ακόμη φορά τις τράπεζες να σταματήσουν την ασφυκτική πίεση που ασκούν στους δανειολήπτες (με όλα τα μέσα και τρόπους που κατά καιρούς εφευρίσκουν), κατανοώντας τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι. Με τις απειλές και τις πιέσεις ΔΕΝ αλλάζει η κατάσταση, ούτε φυσικά με τις δικαστικές διαδικασίες ή την καταχώρηση των δανειοληπτών στα αμφιβόλου νομιμότητας μητρώα (GAP, Άρτεμις – για την νομιμότητα τέτοιων ενεργειών ο Σύνδεσμος προτίθεται να λάβει δικαστικά μέτρα για προστασία των μελών του).

    Ας πρυτανεύσει επιτέλους η καλή πίστη και πρόθεση από πλευράς τραπεζών που επιβάλλεται να φερθούν ανάλογα με την κρισιμότητα των καιρών.

Με εκτίμηση,

Kώστας Μελάς

Πρόεδρος

Post navigation