Ανακοίνωση 29 Γενάρη 2014

Προς: Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

κ. Πανίκο Δημητριάδη

 

Αγαπητέ κ. Διοικητά,

Καταρχήν εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαμε στις 13/01 και ευελπιστούμε στην αγαστή συνεργασία μας ούτως ώστε , αφενός να προστατευθούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών και αφετέρου να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των περισσοτέρων δανείων, στα πλαίσια που καθορίζει ο κώδικας συμπεριφοράς τραπεζών και δανειοληπτών.

Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε και γραπτώς την συμπεριφορά ορισμένων τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών εταιρειών, οι οποίες κάθε άλλο παρά επιδιώκουν την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, αφού εκβιάζουν και παραπλανούν τους δανειολήπτες με διάφορες δηλώσεις, προτροπές και ψεύτικές διαβεβαιώσεις με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης.

Αντιλαμβάνεστε ότι η καταφυγή σε δικαστικές διαδικασίες κάθε άλλο παρά ωφέλιμη είναι, κυρίως για τις τράπεζες.

Εμείς προτρέπουμε τους δανειολήπτες να συνεργαστούν και να δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται ούτως ώστε να διαπιστωθεί η οικονομική τους δυνατότητα, παράλληλα όμως τους συμβουλεύουμε να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους εάν αντιμετωπίζουν δικαστικές διαδικασίες ούτως ώστε να μην αφήνονται ανυπεράσπιστοι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα μόνο παραδείγματα τέτοιας συμπεριφοράς στο πιο κάτω παράρτημα (σημειώστε ότι γινόμαστε δέκτες πάρα πολλών τέτοιων καταγγελιών καθημερινά).

Είμαστε βέβαιοι πως με τις εξουσίες που έχετε, μπορείτε να επιβάλετε εφαρμογή του κώδικα, οι πρόνοιες δυστυχώς του οποίου δεν εφαρμόζονται από όλες τις τράπεζες.

Εμείς από την πλευρά μας θα αναμένουμε μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, εάν όμως συνεχιστεί η ίδια συμπεριφορά από τις τράπεζες, θα μελετήσουμε διάφορες διαζευκτικές επιλογές ούτως ώστε να προστατευθούν οι δανειολήπτες.

Σημειώνουμε ότι η συμπεριφορά που επιδεικνύεται από τις τράπεζες και τους υπαλλήλους σε αρκετές περιπτώσεις συνιστούν ποινικά και αστικά αδικήματα. Είμαστε αναγκασμένοι πλέον να καλέσουμε τα μέλη μας να συμβουλευτούν τους δικηγόρους τους για να προχωρήσουν σε δικαστικές διαδικασίες εναντίον όλων όσων ευθύνονται.

Αντιλαμβάνεστε ότι η καταφυγή στις πιο πάνω ενέργειες επιβάλλεται, ούτως ώστε οι δανειολήπτες να αμυνθούν.

Στην συνέχεια εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και μετά το τέλος Φεβρουαρίου, θα καλέσουμε όλους τους δανειολήπτες να σταματήσουν κάθε συνεργασία ή και επαφή με τις τράπεζες. Αντιλαμβάνεστε ότι πλέον θα προκληθούν τεράστιες επιπλοκές με απρόβλεπτες συνέπειες. Η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά τις τράπεζες.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ενεργήσετε άμεσα, προκειμένου να αποφευχθούν τα δυσάρεστα.

Παραμένουμε στην διάθεση σας και επαναλαμβάνουμε την προθυμία μας για κάθε συνεργασία.

Με θερμούς χαιρετισμούς

Κώστας Μελάς

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.

Post navigation